>>Vlaktaks of dagobertducktaks of...

Vlaktaks of dagobertducktaks of...

16-04-2015

Vlaktaks of dagobertducktaks of...

Onlangs is gesproken over de herziening van het belastingstelsel. Een proces wat gezien de politieke verdeeldheid nog wel eens een lang proces kan worden. Alle politieke partijen gaan zich hiermee bemoeien en natuurlijk vinden ze er allemaal wel wat van. Kreten die over de tafel vlogen, waren:

  • Meer banen, verlaging van lasten op arbeid, één BTW-tarief en weg met alle toeslagen.
  • Ook het bevorderen van innovatie en Economie 4.0 kwam aan bod.

Economie 4.0 staat voor de vierde revolutie in de wereldeconomie. Volgens de deskundigen zal deze economie gekenmerkt worden door de combinatie van digitalisering (opmars van mobiel internet) en nieuwe technologische toepassingen, zoals 3D-printen, het Internet of Things, robots, big data, nanotechnologie en cloudcomputing. 

Persoonlijk denk ik dat door de versnellingen van de technologische ontwikkelingen, we in Nederland naar een sterk vereenvoudigd stelsel kunnen, waarbij een vlaktaks-plus zeker tot de mogelijkheden behoort. Een vast tarief voor de inkomstenbelasting tot een bepaald inkomen en een hoog tarief voor de hogere-inkomensgroepen om een onevenredig voordeel te voorkomen. Verlaag vervolgens het BTW-tarief naar 15% en hanteer één tarief. 

En mocht door economische ontwikkelingen (lees revolutie à la Economie 4.0) een aanpassing nodig zijn, verhoog of verlaag dan de tarieven in de IB en/of BTW.

Hoe simpel kan het zijn, denk ik dan....

Nu op Twitter

Volledige huurkosten aftrekbaar bij werkkamer in huurwoning! De HR heeft bepaald dat huurrecht als ondernemingsvermogen kan kwalificeren.

Het minimumloon van 23 naar 21 jaar? Dat staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.